Dakota per schip van Schiphol naar Lelystad

Bron: Haarlemsdagblad.nl

2-7ugbtks_hno210v_020812_ph

SCHIPHOL – Niet via de lucht, maar over het water gaat de Dakota ’Doornroosje’ dinsdag van Schiphol naar Lelystad.

Door Frans van den Berg


De DC-3 uit 1944, met de bekende beschildering van Martinair, is door het luchtvaartthemapark Aviodrome overgenomen van de Dutch Dakota Association. De Dakota stond al jaren aan de grond vanwege een kapotte motor. Geld voor een nieuwe motor was er niet.

Daar kwam bovenop dat KLM zich heeft teruggetrokken als sponsor. Daardoor moet ook hangaar 10 op Schiphol voor 1 oktober zijn verlaten.

Dakota en Catalina gaan samenwonen in Lelystad

De Dakota van de DDA gaat verhuizen van Schiphol naar Lelystad. De stichting DDA Classic Airlines gaat daar samenwerken met de stichting Exploitatie Catalina (SEC). De laatste stichting zit al op vliegveld Lelystad met het beroemde watervliegtuig Catalina.

Lees verder…

 

 

De DDA heeft zondag het andere toestel, de Prinses Amalia (in KLM-kleuren) naar Lelystad gevlogen, waar de stichting onderdak heeft gekregen bij het Catalina watervliegtuig.

De Doornroosje is verkocht aan het Aviodrome. „We hebben al twee motoren gekocht, maar het lukte niet om voor 1 oktober het toestel op te knappen en over te vliegen naar Lelystad. Vandaar dat het nu over het water naar ons toekomt”, laat Raymond Oostergo van Aviodrome weten.

„We gaan het toestel op Lelystad tentoonstellen en gebruiken voor demonstraties en shows. Niet voor rondvluchten. We worden geen concurrent van de DDA.”

De Dakota wordt dinsdagmiddag om 13 naar de Schipholdijk nabij Oude Meer gereden en bij de Ringvaart op een ponton gehesen. Via de Ringvaart en Nieuwe Meer gaat het tot de brug in de A10. In de nacht vaart het vliegtuig dwars door Amsterdam, over het IJ en IJsselmeer naar Lelystad (waar het woensdagmiddag arriveert). Indertijd is ook een Boeing 747 via deze route naar het museum gehaald.

Geplaatst in Schiphol (Spotter)nieuws Getagd met , , ,

Geef een reactie

WordPress spam blocked by CleanTalk.