FNV veegt KLM-voorstel van tafel en dreigt met acties

Bron:Luchtvaartnieuws.nl

klm

SCHIPHOL – Vakbond FNV Luchtvaart heeft KLM-voorstellen voor een cao voor het grondpersoneel dinsdagavond bij een stemming van tafel geveegd. Volgens de bond leiden de voorstellen “alleen maar” tot verslechteringen voor het personeel. FNV Luchtvaart sluit acties niet uit als KLM geen water bij de wijn doet.

De huidige cao voor het grondpersoneel loopt op 30 juni af en geldt voor circa 16.000 medewerkers. Eind april presenteerde de luchtvaartmaatschappij haar voorstellen. Maar het personeel gaat er volgens FNV Luchtvaart op achteruit. Zo wil KLM de productiviteit per jaar met vier procent vergroten om te kunnen investeren.

FNV-leden hebben dinsdagavond afspraken gemaakt over een eventueel actietraject. “We willen op alles voorbereid zijn. Als KLM bij haar standpunten blijft, dan zullen we niet schromen om tot actie over te gaan.”

Verslechterende arbeidsvoorwaarden
KLM zit op dit moment nog middenin een reorganisatie. Volgens Jan van den Brink, bestuurder van FNV Luchtvaart, zorgt dit voor veel onrust en onzekerheid over de eigen functie bij de medewerkers. “Dus we gaan nu niet ook nog meewerken aan het verslechteren van de arbeidsvoorwaarden.”

FNV Luchtvaart is ook ontevreden over bonussen door de KLM-directielieden, terwijl het bedrijf verslechteringen voorstelt aan haar medewerkers. “’Dat is onmogelijk uit te leggen of te rechtvaardigen”, zegt Van den Brink.

Donderdag gaan de vakbonden overleggen over een gezamenlijke reactie naar KLM, aldus FNV Luchtvaart. Vakbond CNV zei eerder deze week niet meer in gesprek te willen met KLM over een nieuwe CAO voor het grondpersoneel totdat “de stof van de reorganisatie is neergedwarreld en dat mensen weten waar ze aan toe zijn”.

Randvoorwaarden
KLM laat weten dat de wereld verandert en dat de maatschappij hierin mee moet. KLM moet, naar eigen zeggen, goedkoper, eenvoudiger en sneller worden. “Dit zijn de randvoorwaarden voor een gezonde toekomst.” In 2015 zijn de eerste positieve resultaten behaald voor de maatschappij uit Amstelveen. “De resultaten vertalen zich naar groei in 2016. Besparing is nodig om te kunnen investeren in groei en behoud van werkgelegenheid”, alus de maatschappij.

Geplaatst in Schiphol (Spotter)nieuws Getagd met , , , , , , ,

Geef een reactie

WordPress spam blocked by CleanTalk.