Ontstaansgeschiedenis

 

Untitled-1

 

 

 

Ieder nadeel heeft zijn voordeel. Johan Cruijf zei het al. En hij heeft gelijk gehad. Dat hebben wij als oprichters van deze site aan den lijve ondervonden. Hierbij ons ontstaan.

Het ontstaan van ons actietrio als spreekbuis tussen de luchthaven Schiphol en de Nederlandse, en deels ook Internationale spotters, gaat terug naar eind januari 2007. Hoewel ieder voor zich al veel langer, voornamelijk individueel, aan het spotten was, werd er tot die tijd toch al veel informatie uitgewisseld via internet. Op forums en websites waar wij drieën tot op dat moment al lid van waren, werden reeds foto’s en wetenswaardigheden uitgewisseld. Niet dat wij elkaar toen al zo goed kenden, maar het vliegtuigspotten als gezamenlijke hobby deed wonderen.

Tot dus eind januari 2007 dat schrikbarende gerucht formeel door Schiphol werd bevestigd………… Een van ’s-Werelds mooiste spottersplekken, die langs de Kaagbaan, zou op zeer korte termijn gesloten worden in verband met de uitbreiding van het aldaar gelegen vrachtarreaal. Een enorme klap voor de spotterswereld.

 

Snel werd daarom besloten aan Schiphol een tegengeluid te laten horen. Begin februari deed Gijs een oproep op de website van Gertjan . De vraag was wie er mee wilde doen. In allerijl werd, op aandragen van Bob daarom naar een klassiek middel gegrepen. Een handtekeningenactie om zo een protestactie tegen de sluiting van ons geliefde hobbyplekje tegen te gaan. Let wel, vooropgesteld dat er twee grote kanttekeningen niet vergeten moesten worden. Allereerst het feit dat wij niet tegen groei van de luchthaven zijn, maar wel ons plekje wilden behouden. Geen probleem. Dit moet toch op een of andere manier te combineren zijn? Ten tweede, tja, een economische grootmacht als de luchthaven, is daar wel tegenop te boksen? Uiteraard moeilijk, maar toch niet getreurd. Je moet in ieder geval iets laten horen. Er zijn meer partijen in het spel! Op deze ideën reageerde Gertjan. Zo ontstond ons actie drietal en werd de actie in gang gezet.

 

Na het eerste oproepje op het Spottersprikbord volgde al gauw de interesse van de lokale pers. Wat?!?!? Enkele individuele spotters beginnen een actie tegen het oh zo grote Schiphol? En daar was het eerste interview voor RTV Noord Holland. Dezelfde avond nog uitgezonden en direct ook op de website van de Telegraaf geplaatst. Binnen een week was er ook al aandacht voor de spottersproblematiek bij SBS6, de NOS, het Reformatorisch Dagblad, de KRO, en ga zo maar door. Met andere woorden, met een week tijd hadden wij al de gehele landelijke pers op ons gericht. En ondertussen dus gewoon maar de spottersplaatsen langs en oproepen doen op internetforums om handtekeningen en steunbetuigingen te verzamelen. Binnen 2,5 week tijd hadden wij al ruim 600 handtekeningen en steunbetuigingen bij elkaar. Deze hand-tekeningen werden op 27 februari 2007 aan Schiphol aangeboden. Niet zomaar aan iemand, maar aan de directie van Schiphol Real Estate, de tak van de Schiphol Group welke over het onroerend goed op de luchthaven gaat. Deze directie valt onder de directe verantwoorde-lijkheid van de huidige directeur van Schiphol, Gerlach Cerfontaine.

 

Hoewel Schiphol in eerste instantie, bij navraag door de verschillende pers, terughoudend deed met het aannemen van de teleurstelling en het feit dat er een actie op touw was gezet, moest men ons toen wel serieus nemen. Wie had tenslotte verwacht dat het zo’n ophef zou veroorzaken, laat staan dat er in zo’n korte tijd zoveel steunbetuigingen ontvangen zouden worden.

.