Ook KLM moet vanaf Polderbaan vliegen

Bron:Luchtvaartnieuws.nl

polderbaan

DEN HAAG – Ook KLM moet gewoon vanaf de Polderbaan blijven vliegen en kan niet exclusief de Zwanenburgbaan gebruiken.

Door Frans van den Berg


Dertig miljoen euro kost het KLM aan extra kerosine door steeds naar de Polderbaan te rijden. Dat terwijl KLM wel investeert in zuinigere en stillere toestellen. Laten we dat dan belonen door KLM-toestellen op de dichterbij gelegen Zwanenburgbaan te laten landen en opstijgen. Dat is ook gunstig voor de vele overstappende passagiers, omdat het toestel eerder bij de gate is”, stelde VVD’er Ton Elias donderdagmiddag voor in het kamerdebat over de luchtvaart.

Volgens staatssecretaris Sharon Dijksma klinkt dat plan sympathiek, maar is al eerder gebleken dat het niet haalbaar is. Toestellen moeten elkaars baan in het luchtruim teveel kruisen en daarmee is de veiligheid in het geding. De Polderbaan en Zwanenburgbaan worden vaak tegelijkertijd gebruikt en liggen parallel.

Lelystad

Groot was ook de druk vanuit de Tweede Kamer om vakantievluchten verplicht te verhuizen naar Lelystad en Eindhoven. Dijksma werkt achter de schermen wel aan maatregelen, maar dat is lastig vanwege de regels voor de vrije markt binnen de EU.

„Schiphol heeft als eigenaar van de vliegvelden zelf de verantwoordelijkheid en mogelijkheden om maatschappijen te verleiden daarheen te gaan. Dat heeft mijn voorkeur.” Ze laat nog wel onderzoeken waar de nachtvluchten nu vooral uit bestaan: zijn dat vooral vrachttoestellen en vakantievluchten, of ook KLM?

Woningbouw

Vanwege de geluidshinder houdt Dijksma vast aan de grens van 500.000 vluchten tot 2020. Pas daarna is er weer ruimte voor extra vluchten, mits de herrie minder wordt.

„We moeten bewoners beschermen, vandaar ook de strenge regels voor bouwen rond de luchthaven. De gemeenten hadden veel bouwplannen. Momenteel kijken we naar de laatste 40 knelpunten en mijn houding is om die zoveel mogelijk op te lossen. Soms met maatwerk in de vorm van een verklaring van geen bezwaar voor een bouwplan. Mogelijk pas na de zomer.”

Geplaatst in Schiphol (Spotter)nieuws Getagd met , , , , ,

Geef een reactie

WordPress spam blocked by CleanTalk.