‘Piloten Arabische airlines planden aanslagen namens IS na opstijgen Schiphol’

Bron: Zakenreis.nl

gchq

Twee piloten van Golf-carriers zouden na vertrek vanaf Schiphol aanslagen namens IS hebben gepland op vier Britse steden. Dit meldt de krant Sunday Express op basis van bronnen bij de Britse veiligheidsdienst GCHQ.

De conversatie zou zich in november hebben voorgedaan, vlak na het bloedbad dat de islamitische terreurbeweging IS aanrichtte in Parijs en waarbij 130 burgers omkwamen. De piloten van de niet met naam genoemde maatschappijen gebruikten kanaal 121, dat normaal is bestemd voor noodoproepen (Mayday channel), in de veronderstelling dat niemand het gesprek zou horen. Maar dat gebeurde wel, de Britse geheime dienst onderschepte de conversatie.

De piloten spraken onderling Arabisch en dan ook nog in codes, zo schrijft de krant. Ze leken het te hebben over de muziek en zeiden dat bepaalde “hits” zouden stijgen op de “hitparade”. Uit de rest van het gesprek maakte GCHQ op dat het ging om een plan om bommen of chemische wapens te vervoeren die zouden moeten worden gebruikt voor aanslagen in Londen, Bath, Brighton en Ipswich.

Er werd destijds niet ingegrepen – beide toestellen vlogen naar hun bestemmingen in het Midden-Oosten. Welke twee Golf-carriers bij het incident waren betrokken meldt de Sunday Express niet. De Britse geheime dienst weet dit vast wel, maar heeft dat deel van het verhaal niet gelekt.

De drie grootste Golf-carriers: Emirates, Etihad en Qatar Airways vliegen alle drie op Schiphol. Emirates vertrekt dagelijks om 14.30 van Schiphol, Qatar Airways een kwartier later. Piloten van deze airlines kunnen dus hebben overlegd. ’s Avonds vliegen Etihad en Emirates (op de tweede dagelijkse vlucht) veertig minuten na elkaar vanaf Schiphol.

Geplaatst in Schiphol (Spotter)nieuws Getagd met , , , , , , ,

Geef een reactie

WordPress spam blocked by CleanTalk.