Startroute experiment van de Kaagbaan vanaf 5 januari 2017

Bron: Amstelveenweb.nl

Bron: BAS/Nieuwe Meerbode/Omgevingsraad Schiphol
26-12-2016

Op 5 januari 2017 start een experiment met een aangepaste startroute vanaf de Kaagbaan op Schiphol Airport. Het doel van het experiment is, dat het per saldo leidt tot minder hinder in de regio Leimuiden. Een deel van het vliegverkeer zal tijdens het experiment in de bocht een vaste route vliegen, zodat uitwaaiering van het vliegverkeer richting Leimuiden wordt beperkt – meldt BAS Bewoners Aanspreekpunt Schiphol.
Foto Amstelveen

Volgens de Omgevingsraad Schiphol wordt met dit experiment onderzocht, of de aanpassing van de startroute in de praktijk het gewenste effect heeft

Het experiment is het resultaat van het Microklimaatproject Leimuiden (pdf 4 pagina’s), waarin leden van de Omgevingsraad Schiphol gezamenlijk de mogelijke alternatieven voor de startroute vanaf de Kaagbaan hebben onderzocht. Bewoners en bestuurders uit gemeente Kaag en Braassem hebben in het verleden verzocht aan de Alderstafel (voorloper Omgevingsraad Schiphol) de route zodanig aan te passen, dat deze minder hinder oplevert voor Leimuiden.

Volgens de Nieuwe Meerbode, het weekblad in Aalsmeer en omgeving wordt de geluidsoverlast in Kudelstaart juist groter door dit experiment: ‘Dit experiment is bedoeld om de geluidsoverlast in Leimuiden en Burgerveen te verminderen. De bewonersvertegenwoordigers van Kudelstaart in de ORS (OmgevingsRaad Schiphol) hebben tevergeefs getracht dit te voorkomen. Er zal begonnen worden met een test, welke in ieder geval meer geluidshinder zal gaan geven dan voorheen, met name in het zuidelijk deel van Kudelstaart. Dit gaat 8 maanden duren. De kans is aanwezig, dat men hierna overgaat tot een nog slechtere variant voor Kudelstaart.’


De Kaagbaan (06 – 24) is een start- en landingsbaan van luchthaven Schiphol. Hij ligt ten zuiden van de Zwanenburgbaan en de Buitenveldertbaan, en ten westen van de Aalsmeerbaan. De Kaagbaan loopt van zuidwest naar noordoost. Hij is 45 meter breed en 3490 meter lang.

‘Naast deze extra overlast zal in 2017, vanaf 20 maart tot 28 mei, de Kaagbaan voor groot onderhoud 10 weken buiten gebruik zijn. De hinder zal dan echter nog groter zijn, aangezien de Zwanenburgbaan dag en nacht ingezet zal gaan worden in deze periode’ – aldus de Nieuwe Meerbode.

Met dit experiment wordt onderzocht, of de aanpassing van de startroute in de praktijk het effect heeft, zoals dat uit de uitgevoerde onderzoeken naar voren komt. De Omgevingsraad Schiphol zal daarvoor tijdens het experiment de effecten van de aangepaste vliegroute nauwlettend monitoren. In het monitoringsoverleg hebben de volgende partijen zitting: bewonersvertegenwoordigers uit Rijsenhout, Nieuw-Vennep, Leimuiden, Burgerveen en Kudelstaart, ambtelijke ondersteuners van gemeente Haarlemmermeer, Kaag en Braassem, Aalsmeer en provincie Zuid-Holland en vertegenwoordigers van de luchtvaartsector en het Rijk. Het streven is om in het najaar van 2017 de resultaten van het experiment voor te leggen aan de Omgevingsraad Schiphol.

Geplaatst in Schiphol (Spotter)nieuws Getagd met , , , , , ,

Geef een reactie

WordPress spam blocked by CleanTalk.