Vluchten easyJet gaan door ondanks staking

Bron: luchtvaartnieuws.nl

IMG_3429 @Foto: Gijs Dubbeldam

SCHIPHOL – Vluchten van easyJet vertrekken dinsdagochtend gewoon vanaf Schiphol, ondanks een staking van de Nederlandse piloten. Tussen 7.05 en 7.30 uur zijn alle acht geplande vluchten van de prijsvechter volgens planning vertrokken. Vooralsnog heeft de Britse prijsvechter geen enkele vlucht geannuleerd.

Volgens vakbond VNV zet easyJet buitenlandse piloten in om de vluchten over te nemen. Tegenover BNR Nieuwsradio noemde voorzitter Steven Verhagen van de VNV de actie dinsdagochtend een succes. “Onze leden geven massaal gehoor aan de oproep.” De op Schiphol gestationeerde piloten van easyJet leggen van 6.00 tot 14.00 het werk neer.

Maar door stakingsbrekers uit andere landen in te zetten gooit easyJet volgens Verhagen olie op het vuur. “Nu vliegen ze de productie dicht met stakingsbrekers en lokken daarmee uit dat we naar langere en meer onverwachte onderbrekingen moeten grijpen de komende weken om easyJet te bewegen om tot een faire cao voor de piloten in Amsterdam te komen.”

Volgens de VNV dreigt easyJet het personeel in een intern schrijven dat de levensvatbaarheid van de basis in Amsterdam in het gedrang kan komen. “Het lijkt er daarmee op dat men de basis Amsterdam als breekijzer wil gaan gebruiken om de arbeidsvoorwaarden in heel Europa verder omlaag te brengen in een race-to-the-bottom en daarom deze inferieure arbeidsvoorwaarden met hand en tand wil verdedigen”, vervolgt Verhagen.

EasyJet liet zondag al weten dat het al het mogelijke te doen om vertragingen en annuleringen als gevolg van de acties te beperken. “We betreuren deze onnodige acties van de vakbond, omdat we al aanzienlijke vooruitgang hebben geboekt om tot een cao te komen”, zei de maatschappij. De VNV zegt op zijn beurt te staken omdat de “ellenlange onderhandelingen” voor een cao voor de piloten op niets waren uitgelopen.

Geplaatst in Schiphol (Spotter)nieuws Getagd met , , , , ,

Geef een reactie

WordPress spam blocked by CleanTalk.